Pieczona polędwica z sosem jabłkowym

    Pieczona polędwica z sosem jabłkowym

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Słodko-kwaśny sos dodaje niezwykłego aromatu i smaku tej polędwicy. Mięso najpierw jest obsmażane na patelni, a następnie pieczone w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g polędwicy wieprzowej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka mielonego kminku lub nasion kolendry
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2-3 pory lub cebule, posiekane
    • 2 zielone kwaśne jabłka, pokrojone w plasterki
    • 2 czerwone lub żółte jabłka, pokrojone w plasterki
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • 1 łyżka wody
    • 3/4 szklanki soku jabłkowego
    • 2 łyżki śmietany kremówki 36%
    • 3 łyżki oleju (do smażenia)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. W miseczce wymieszać sól z pieprzem, kminkiem i czosnkiem. Natrzeć polędwicę i obsmażyć na patelni z wszystkich stron.
    3. Przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, wewnętrzna temperatura mięsa powinna osiągnąć 70 stopni C. Odstawić na 10 minut zanim zaczniemy ją kroić.
    4. W trakcie, gdy mięso się piecze, na patelnię, na której było obsmażane dodać więcej oleju, wrzucić pory i jabłka, i doprawić solą i pieprzem. Podsmażać przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż się zrumienią. Przełożyć do miski.
    5. Zrobić zasmażkę: wymieszać mąkę z wodą. W rondelku zagotować sok. Gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Dodać wodę z mąką i mieszać trzepaczką przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Polać powstałym sosem jabłka i dokładnie wymieszać.
    6. Polędwicę kroić na porcje i polewać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis