Zaloguj się Zarejestruj się

Rosyjskie racuchy na maślance

Pyszne puszyste racuchy z kuchni rosyjskiej. Najlepiej smażyć je na patelni o grubym dnie, ja smażę na średnim ogniu i zawsze wychodzą pięknie usmażone i złote. Jeśli masz lżejszą teflonową patelnię, lepiej smażyć racuchy na mniejszym ogniu i pod przykryciem.

Travinka

Składniki
ilość porcji: 5 

  • 1 jajko
  • 0,5 litra maślanki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. Jajko lekko roztrzepać, dodać maślankę i zmiksować. Dodać cukier, sól i mąkę, wymieszać. Na samym końcu dodać sodę, dobrze wymieszać. Odstawić na 15-20 minut.
  2. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, dodać przynajmniej jedną łyżkę oleju. Nakładać ciasto łyżką (racuchy mają mieć około 7 cm średnicy). Smażyć z obu stron. Rosyjskie racuchy smaży się na dużej ilości oleju, tworzącego co najmniej 3 mm warstwę na patelni.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie