Rosyjskie racuchy na maślance

    (135)

    Pyszne puszyste racuchy z kuchni rosyjskiej. Najlepiej smażyć je na patelni o grubym dnie, ja smażę na średnim ogniu i zawsze wychodzą pięknie usmażone i złote. Jeśli masz lżejszą teflonową patelnię, lepiej smażyć racuchy na mniejszym ogniu i pod przykryciem.


    Zrobione przez 121 osób

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 jajko
    • 0,5 litra maślanki
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Jajko lekko roztrzepać, dodać maślankę i zmiksować. Dodać cukier, sól i mąkę, wymieszać. Na samym końcu dodać sodę, dobrze wymieszać. Odstawić na 15-20 minut.
    2. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, dodać przynajmniej jedną łyżkę oleju. Nakładać ciasto łyżką (racuchy mają mieć około 7 cm średnicy). Smażyć z obu stron. Rosyjskie racuchy smaży się na dużej ilości oleju, tworzącego co najmniej 3 mm warstwę na patelni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (135)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis