Zupa Solianka

    Zupa Solianka

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Do tej tradycyjnej zupy rosyjskiej można dodać najróżniejsze rodzaje mięsa: szynkę, kiełbasę, salami, parówki, itp. Im więcej, tym smaczniejsza. W zupie tej powinny się również znaleźć oliwki lub kapary i cytryna.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g świeżego mięsa (kurczaka lub wołowiny), pokrojonego w kostkę
    • 1 biała cebula
    • 1 duża marchewka
    • 6 średnich ziemniaków
    • 1 mała główka kapusty
    • 1 łyżka soli
    • 4 laski kiełbasy, pokrojonej w plasterki
    • 200 g dowolnego wędzonego mięsa, pokrojonego w kostkę
    • 1/2 papryki
    • 2 liście laurowe
    • 6-7 ziaren pieprzu
    • 100 g koncentratu pomidorowego
    • 1 puszka (120 g) zielonych lub czarnych oliwek
    • świeże zioła - koperek, pietruszka
    • 1/3 cytryny, pokrojonej w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Świeże mięso opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować na dużym ogniu.
    2. W międzyczasie obrać cebulę i marchewkę, zetrzeć marchew na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a paprykę pokroić w plasterki. Zioła opłukać.
    3. Z gotującego się wywaru zebrać pianę, dodać cebulę i sól. Dodać wszystkie warzywa z wyjątkiem papryki. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    4. Dodać paprykę, kiełbasę i wędzonkę. Dodać koncentrat pomidorowy (można pomidory), liść laurowy i pieprz. Gotować przez 15 minut.
    5. Na ostatnie 5 minut gotowania dodać oliwki, świeże zioła i cytrynę. Przykryć, wyłączyć ogień i odczekać 15 minut.
    6. Przed podaniem można udekorować kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis