Buraczana sałatka z kurczakiem i granatem

    Buraczana sałatka z kurczakiem i granatem

    5polubień
    2godz.50min.


    Zrobione przez 13 osób

    Ta sałatka potocznie zwana jest "bransoletką z granatami". Faktycznie owoc granatu przypomina kamienie szlachetne. Pyszna wielowarstwa sałatka, przy robieniu której jest dużo zabawy.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 buraki
    • 2 ziemniaki
    • 2 marchewki
    • 2 jajka na twardo
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łyżki oleju
    • 1 garść orzechów włoskich
    • 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę
    • 1-2 owoce granatu
    • majonez
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Buraki, ziemniaki i marchew ugotować, aż będą miękkie. Odstawić do przestudzenia, obrać i każde warzywo zetrzeć do oddzielnej miseczki na grubej tarce. Do oddzielnej miseczki zetrzeć jajka na twardo.
    2. Cebulę podsmażać na oleju przez 5 minut.
    3. Na środku patery umieścić szklankę. Składniki układać wokół szklanki tak, aby powstał kształt wieńca. Niektóre warstwy sałatki można oprószyć solą i pieprzem.
    4. Pierwsza warstwa: ziemniaki, na nich majonez.
    5. Druga warstwa: połowa buraków - majonez.
    6. Trzecia warstwa: marchewka - majonez.
    7. Czwarta warstwa: orzechy włoskie.
    8. Piąta warstwa: połowa kurczaka - majonez.
    9. Szósta warstwa: podsmażona cebula.
    10. Siódma warstwa: jajka - majonez.
    11. Ósma warstwa: druga połowa kurczaka - majonez.
    12. Dziewiąta warstwa: połowa buraków.
    13. Wyjąć szklankę i posmarować sałatkę majonezem.
    14. Wierzch posypać ziarnami granatu.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis