Rosyjskie pączki z twarogu

    Rosyjskie pączki z twarogu

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 27 osób

    Prawdziwa uczta dla dzieciaków! Pączki te tradycyjnie robi się z twarogu, ale z powodzeniem można go zastąpić ricottą. Ciasto będzie wtedy bardziej gładkie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g twarogu (zmielonego) lub ricotty
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżka cukru
    • parę kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
    • olej do smażenia
    • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Ciasto będzie klejące.
    2. Z ciasta formować kulki o średnicy 3 cm. Najlepiej formować je wilgotnymi dłońmi, wtedy nie będą się kleić. Można również za pomocą 2 łyżek nakładać ciasto bezpośrednio na gorący olej. Nie będą wtedy tak kształtne, ale równie smaczne.
    3. Na dużej patelni, głębokim garnku lub we frytownicy rozgrzać olej do temperatury 190 stopni C. Pączki smażyć na złoty kolor, przez około 2 minuty. Spróbować czy są już gotowe i ewentualnie wydłużyć czas smażenia. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Można oprószyć cukrem pudrem tuż przed podaniem.

    rada

    Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany, ale nie może się palić. Temperatura jest odpowiednia jeśli wokół drewnianej łyżki wsadzonej w olej pojawią się malutkie pęcherzyki powietrza.

    rada

    Aby ciasto było bardziej gładkie, twaróg można przetrzeć przez sito.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis