Ogórki małosolne z jabłkami

    Ogórki małosolne z jabłkami

    7polubień
    1dzień30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Ogórki z jabłkami, które można jeść już na drugi dzień. Bardzo prosty i szybki przepis. Używam następującej proporcji: na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • kilka gałązek kopru
    • kilka gałązek pietruszki
    • 5 liści czarnej porzeczki
    • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
    • 1 główka czosnku
    • 1 kg małych ogórków gruntowych
    • 2 zielone jabłka, pokrojone na ćwiartki
    • 2 litry wody
    • 3 łyżki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1dzień fermentowanie  ›  Gotowe w: 1dzień30min. 

    1. Zioła, liście porzeczki, pieprz i czosnek ułożyć na dnie słoików (albo glinianego garnka). Na to ułożyć ogórki i jabłka.
    2. Wodę zagotować, dodać sól, wymieszać, aby się rozpuściła.
    3. Ogórki zalać gorącą wodą z solą. Można jeść już na drugi dzień.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KrystynaRogożaWoźniak
    12

    - - 29 cze 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis