Łatwa bakława

    Łatwa bakława

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 266 osób

    Jest prosta i łatwa. Podawać w papierowych foremkach do babeczek. Nadaje się do zamrażania.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 450 g posiekanych mieszanych orzechów
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1 opakowanie (450 g) ciasta filo
    • 225 g roztopionego masła
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 120 ml (1/2 szkl.) miodu
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne o wymiarach 23x33 cm.
    2. Wymieszać orzechy z cynamonem. Rozwinąć ciasto filo i przeciąć wszystkie warstwy na pół, by zmieściły się do naczynia. W czasie przygotowywania bakławy przykryć ciasto wilgotną ściereczką , aby nie wyschło.
    3. Wyłożyć dwa arkusze ciasta na dnie przygotowanego naczynia. Hojnie wysmarować masłem. Posypać 2-3 łyżkami mieszanki z orzechami. Powtarzać te warstwy, aż zostaną wykorzystane wszystkie składniki, kończąc na około 6 arkuszach ciasta filo. Za pomocą ostrego noża przeciąć bakławę (dokładnie, aż do dna naczynia) na cztery długie rzędy, a następnie (dziewięć razy) ukośnie tworząc 36 rombów.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.
    5. Podczas gdy bakława się piecze, w małym rondelku, na średnim ogniu wymieszać cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Mieszając, dodać miód, wanilię i skórkę z cytryny, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
    6. Wyjąć bakławę z piekarnika i natychmiast polewać syropem. Pozostawić, by całkowicie ostygła, a następnie podawać. Przechowywać bez przykrycia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    7

    Baklawę jadłam po raz pierwszy u córki na ślubie i jestem zakochana w tym cieście do tego stopnia , że dzisiaj sama spróbowałam ją zrobić i o dziwo mi wyszła . Tylko mam problem z kupieniem gotowego ciasta filo , jak możesz to napisz , gdzie mogę kupić . Pozdrawiam Iwona ) - 14 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis