Agrestowy dżem

    Agrestowy dżem

    2polubienia
    8godz.30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Ten przepis jest najlepszy pod słońcem. Prosty do przygotowania i przepyszny. To mój ulubiony dżem!

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 500 g agrestu
    • 4 szklanki cukru
    • 10 liści wiśni
    • 1 szklanka wody
    • sok z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.30min. 

    1. Najlepiej wybrać agrest o bardziej intensywnym zielonym kolorze. Opłukać i ponakłuwać igłą w kilku miejscach.
    2. Cukier rozmieszać w wodzie i zagotować. Wrzucić agrest i liście, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyjąć liście. Wyłączyć ogień i odstawić owoce w syropie na całą noc.
    3. Następnego dnia zagotować dżem na dużym ogniu. Dodać sok z cytryny i gotować przez 15 minut.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis