Schab nadziewany pieczarkami

    Schab nadziewany pieczarkami

    13polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 30 osób

    Jeśli przecięcie mięsa na jeden płat jest dużym wyzwaniem, możesz ponacinać schab zostawiając 1 cm od spodu i w każde nacięcie wkładać nadzienie.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 szklanki posiekanych pieczarek
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • sól i pieprz do smaku
    • 1,5 kg schabu bez kości
    • 100 g sera żółtego, pokrojonego w cienkie plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C.
    2. Na dużej patelni roztopić masło i podsmażyć na średnim ogniu cebulę z 2 ząbkami czosnku i pieczarkami, aż zmiękną. Dodać śmietanę i podsmażać przez kolejne 2 minuty. Dodać sól i zioła. Przełożyć do miski.
    3. Na patelnię dodać trochę oleju i zrumienić mięso ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Przełożyć na deseczkę do krojenia.
    4. Kiedy mięso trochę przestygnie, zrobić nacięcie wzdłuż tak, aby po rozchyleniu mięsa powstał płat. Nie będzie leżał całkiem płasko. Rozprowadzić nadzienie w tej "kieszeni", przykryć serem i ostrożnie zwinąć mięso w roladę. Ciasno związać nicią kuchenną. Im mocniej, tym lepiej.
    5. 3 ząbki czosnku pokroić na 20 plasterków. Zrobić małe nacięcia w mięsie i powtykać w nie czosnek. Oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1,5 godziny.
    6. Przed krojeniem odstawić na 15 minut, następnie zdjąć nić i kroić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    ewusia.ur
    autor:
    14

    wszystko OK z tym że trzymałem mięso dobę w przyprawach(olej,rozmaryn,jałowiec,czosnek,sól....) - 21 kwi 2014

    EwaKapuścińska-KłosMackiewicz
    4

    Pyszne - 27 kwi 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis