Kapusta kiszona po rosyjsku

    (5)
    6 dni 30 min

    Wspaniały przepis na kapustę kiszoną. Wystarczy tydzień i będzie gotowa do spożycia. I nie miną dwa dni, a już jej nie będzie!


    Zrobione przez 22 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 3 litry

    • 2 kg (1 główka) białej kapusty, poszatkowanej
    • 2-3 średnie marchewki, starte
    • 1 litr zimnej przegotowanej wody
    • 2 łyżki soli
    • 2-3 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +6dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 6dni30min. 

    1. W garnku ułożyć warstwę kapusty i marchewki. W wodzie rozpuścić sól, zalać kapustę. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Raz dziennie, za pomocą trzonka drewnianej łyżki przebijać kapustę aż do dna naczynia, aby uwolnić tworzące się podczas fermantacji bąbelki powietrza.
    2. Po trzech dniach odlać trochę zalewy. Dodać cukier, wymieszać i wlać z powrotem do kapusty. Odstawić na 3 dni, codziennie przebijając łyżką aż do dna. Następnie przekładać do słoików i przechowywać w lodówce.
    3. Do słoików można dodać kminek lub żurawinę. Przed podaniem wymieszać z odrobiną oleju i posiekaną cebulą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)