Potrawka z kurczaka po gruzińsku

    Potrawka z kurczaka po gruzińsku

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tradycyjna gruzińska potrawa wywodząca się z rejonów Kaukazu. Kurczak duszony z pomidorami, papryką w białym winie i z ziołami. Chmieli-suneli to gruzińska mieszanka ziół zawierająca m.in kolendrę, koperek, bazylię, liść laurowy, majeranek, pietruszkę, szafran, seler, pieprz, tymianek, hyzop, miętę i chili.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cały kurczak
    • 3-4 czerwone papryki
    • 3 pomidory
    • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
    • 3 cebule
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
    • 1 pęczek posiekanej bazylii
    • 1 łyżka chmieli-suneli
    • 5 ząbków czosnku, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Kurczaka poporcjować i zrumienić na patelni.
    2. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i dodać do kurczaka.
    3. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, dodać do kurczaka. Zalać winem i dusić przez 30 minut.
    4. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić cebulę. Na cebulę położyć kurczaka z warzywami, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, i dusić przez 10 minut.
    5. Dodać zioła, kolendrę, bazylię i czosnek, wymieszać i dusić przez 5 minut. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis