Zaloguj się Zarejestruj się

Potrawka z kurczaka po gruzińsku

Tradycyjna gruzińska potrawa wywodząca się z rejonów Kaukazu. Kurczak duszony z pomidorami, papryką w białym winie i z ziołami. Chmieli-suneli to gruzińska mieszanka ziół zawierająca m.in kolendrę, koperek, bazylię, liść laurowy, majeranek, pietruszkę, szafran, seler, pieprz, tymianek, hyzop, miętę i chili.

Miracle

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 cały kurczak
  • 3-4 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
  • 1 pęczek posiekanej bazylii
  • 1 łyżka chmieli-suneli
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Kurczaka poporcjować i zrumienić na patelni.
  2. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i dodać do kurczaka.
  3. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, dodać do kurczaka. Zalać winem i dusić przez 30 minut.
  4. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić cebulę. Na cebulę położyć kurczaka z warzywami, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, i dusić przez 10 minut.
  5. Dodać zioła, kolendrę, bazylię i czosnek, wymieszać i dusić przez 5 minut. Podawać.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie