Schab nadziewany serem i pomidorami

    Schab nadziewany serem i pomidorami

    2polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 20 osób

    Aromatyczna pieczeń wieprzowa, przekładana cebulą, pomidorami i serem. Dla lepszego efektu na ostatnie 30 minut pieczenia należy mięso rozwinąć z folii, aby się przyrumieniło.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1,5 kg schabu bez kości
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 3 łyżki musztardy
    • 2 cebule, pokrojone w plasterki
    • 3 pomidory, pokrojone w plasterki
    • 150 g sera żółtego, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Schab pokroić na 1 cm plastry, ale nie do końca, zostawiając 2 cm od dołu tak, aby mięso przypominało otwartą książkę.
    3. Czosnek rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli, dodać pieprz i musztardę, wymieszać.
    4. Pomiędzy każdy plaster mięsa włożyć plastry cebuli i pomidorów, i dodać starty ser. Wierzch mięsa posmarować musztardą z czosnkiem.
    5. Tak przygotowany schab ścisnąć mocno aby plastry z nadzieniem się skleiły. Zawinąć w folię. Piec przez 2 godziny. Na ostatnie 30 minut można rozwinąć z folii, ładnie się wówczas zarumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis