Porzeczkowy deser

    Porzeczkowy deser

    1polubienie
    4godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny i prosty mus porzeczkowy. Lekko kwaskowaty, ale dzięki bitej śmietanie tworzy wspaniały deser do popołudniowej kawy.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg czerwonej porzeczki, obranej z ogonków
    • 1 szklanka cukru
    • 1/4 szklanki różowego wina
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 1/4 szklanki wody
    • bita śmietana do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +4godz.10min. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.45min. 

    1. W rondelku wymieszać połowę porzeczek z cukrem i winem. Dodać sól i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 1-2 minuty, aż porzeczki zmiękną.
    2. Przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Przełożyć do rondelka i zagotować. Dodać pozostałe porzeczki, odkładając parę łyżek owoców do dekoracji.
    3. W miseczce wymieszać mąkę z wodą. Dodać do porzeczek i dobrze wymieszać. Gotować na dużym ogniu, cały czas mieszając, przez około 5 minut. Odstawić do przestygnięcia na 15 minut.
    4. Przestudzony mus przekładać do pucharków. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny aby stężał. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i porzeczkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis