Sałatka ze szpinaku z ciecierzycą

    Sałatka ze szpinaku z ciecierzycą

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekka i smaczna sałatka z przepisu mojej znajomej, która co chwilę wymyśla nowe połączenia warzyw. Zawsze pyszne, choć czasem zaskakujące. Tym razem dressing z dodatkiem pasty sezamowej tahini.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Dressing
    • 1/4 szklanki soku z cytryny
    • 2 łyżki czerwonego octu winnego
    • 1/4 szklanki pasty tahini
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • sól morska do smaku

    • 1 puszka (450 g) ciecierzycy, odsączonej z zalewy i przepłukanej
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka posiekanej mięty
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 200 g młodych liści szpinaku
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 2 małe marchewki, drobno pokrojone
    • 4 łyżki rozkruszonego sera feta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wszystkie składniki na dressing wymieszać w słoiczku. Szczelnie zamknąć i potrząsać energicznie, aż sos będzie jednolity. Odstawić na 10 minut.
    2. W misce wymieszać ciecierzycę z czosnkiem, pietruszką, miętą, pieprzem i 2 łyżkami dressingu. Odstawić.
    3. Do dużej salaterki włożyć liście szpinaku, posypać cebulą i marchewką. Na to wyłożyć mieszankę z ciecierzycą, posypać serem i pokropić sosem. Od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis