Tort Kaprys

    Tort Kaprys

    1polubienie
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 24 osoby

    Nie jestem wielką fanką słodyczy, ale to ciasto mogę zjeść w całości na raz! Jest tak pyszne, że nie ma sensu piec nic innego.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3 jajka
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 1/2 szklanki maku
    • Krem
    • 1 puszka (420 g) skondensowanego mleka
    • 200 g masła
    • masło i mąka do tortownicy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1dzień chłodzenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Trzy tortownice natłuścić i oprószyć mąką.
    2. Trzeba oddzielnie przygotować 3 blaty ciasta. Na jeden blat utrzeć 1/2 szklanki cukru z jajkiem. Dodać 1/2 szklanki śmietany i 1/2 szklanki mąki, dobrze wymieszać. Dodać 1/2 łyżeczki sody, dobrze wymieszać. Do pierwszego tak przygotowanego ciasta dodać orzechy i wymieszać.
    3. Powtórzyć proces dodając do następnego ciasta rodzynki, a do trzeciego mak.
    4. Przełożyć ciasta do przygotowanych foremek.
    5. Piec przez 20-30 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ciasta po upieczeniu będą miekkie a wierzch lekko klejący.
    6. Wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do przestygnięcia w foremkach. Następnie wyjąć z foremek i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
    7. W misce za pomocą widelca rozgnieść masło, a następnie stopniowo dodawać mleko skondensowane, cały czas mieszając, aż powstanie jednolity krem. Nie należy używać elektrycznego miksera.
    8. Na paterze rozprowadzić niewielką ilość kremu, położyć pierwszy blat i obficie posmarować go kremem. Czynność powtarzać z pozostałymi blatami, układając jeden na drugim. Kremem posmarować też boki ciasta i udekorować wedle uznania.
    9. Ciasto można jeść od razu, ale lepiej odstawić, aby blaty dobrze nasiąknęły kremem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    łał ładnie - 29 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis