Szarlotka po rosyjsku

    Szarlotka po rosyjsku

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 7 osób

    Popularne ciasto na każdą okazję. W tej wersji jabłka przykrywa słodka masa śmietanowa. Można posypać cynamonem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 100 g kwaśnej śmietany
    • 150 g masła, stopionego
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • Nadzienie
    • 1 jajko
    • 200 g kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 200 g cukru
    • 1 kg zielonych jabłek (antonówka lub Granny Smith)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Mąkę wymieszać ze śmietaną, masłem, sodą i solą na jednolite ciasto.
    3. W oddzielnej misce jajko lekko ubić ze śmietaną, mąką i cukrem.
    4. Jabłka obrać i cienko pokroić.
    5. Ciastem wyłożyć foremkę. Ciasto jest miękkie i się nie klei, więc najlepiej to zrobić rękami. Na nim ułożyć warstwę jabłek i polać masą śmietanową. Piec przez 50 minut. Nadzienie zrobi się twardsze, kiedy ciasto przestygnie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis