Schab z suszonymi śliwkami

    Schab z suszonymi śliwkami

    6polubień
    1dzień2godz.


    Zrobione przez 18 osób

    Popularne danie na uroczyste okazje. Schab przekładany suszonymi śliwkami i czosnkiem. Pokryty mieszaniną musztardy i majonezu i pieczony w folii. Aromatyczny i soczysty!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg schabu bez kości
    • 15 suszonych śliwek
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • 3 łyżki musztardy
    • 2 łyżki majonezu
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień2godz. 

    1. Schab pokroić w poprzek na plastry o grubości 1,5 cm, ale tak, aby nie przecinać mięsa do końca. Będzie wtedy przypominać książkę.
    2. Śliwki zalać wrzątkiem, aby zmiękły, usunąć pestki. Posiekać, dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz, wymieszać. W oddzielnej miseczce musztardę wymieszać z majonezem i solą. Łyżkę tej mieszanki dodać do śliwek.
    3. Śliwkowe nadzienie rozprowadzić w nacięciach mięsa.
    4. Mieszaniną musztardy i majonezu posmarować schab ze wszystkich stron. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (nie na dłużej niż 2 dni).
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C. Piec schab przez 30 minut, następnie rozwinąć folię, przewrócić mięso na drugą stronę i piec przez kolejne 30 minut. Znów odwrócić i piec jeszcze przez 30 minut (w sumie 1,5 godziny).

    Rada

    Z soków, które wyciekły z mięsa można przygotować pyszny sos pieczeniowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis