Ogórki w zalewie pomidorowej

    Ogórki w zalewie pomidorowej

    21polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 144 osoby

    Sezon ogórkowy w pełni, więc przerabiamy tony ogórków kisząc, pasteryzując w occie, oraz na inne mniej, czy bardziej wyszukane sposoby. Ten jest prosty, szybki, a efekt smaczny. Dodatek do mięs, wędlin, czy z czym kto lubi.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 14 słoiczków 350 ml

    • 4 kg ogórków średniej wielkości
    • 6 cebul pokrojonych w piórka
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1/2 szklanki octu
    • 2 łyżki soli
    • 1 szklanka cukru
    • 2 kartony po 500 g przecieru pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Ogórki obrać i pokroić w słupki, przełożyć do miski. Dodać cebulę.
    2. Olej wymieszać z octem, solą, cukrem i przecierem. Zalać tym ogórki z cebulą. Dobrze wymieszać i odstawić na 2 godziny.
    3. Przełożyć ogórki z cebulą do słoików i zalać sosem. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 20 minut.
    4. Pasteryzacja:

    5. Słoiki ustawić w dużym garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości i gotować (na małym ogniu) od momentu wrzenia przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis