Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki

    Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Fantastyczny dodatek do mięs z grilla. Młode ziemniaki z zieloną fasolką w lekkim sosie cytrynowo-musztardowym ze świeżym tymiankiem. Smakuje zawsze i wszystkim!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
    • 1 kg młodych ziemniaków, umytych i obranych
    • 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej
    • Sos
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 łyżeczki soku z cytryny
    • 4 łyżeczki musztardy stołowej
    • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
    • sól morska do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W osolonej wodzie gotować zieloną fasolkę przez 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić do lodowatej wody.
    2. W tej samej wodzie gotować ziemniaki przez 12 minut. Odcedzić, przekroić na pół.
    3. W słoiczku wymieszać wszystkie składniki na sos. Zakręcić szczelnie pokrywkę i energicznie potrząsać, aż dobrze się połączą.
    4. W misce wymieszać fasolkę z ziemniakami i cebulą. Polać sosem, doprawić solą i wymieszać. Podawać od razu, albo dodatkowo schłodzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis