Sałata zielona z sosem z gorgonzoli

    Sałata zielona z sosem z gorgonzoli

    2polubienia
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    W tej sałatce najlepszy jest domowy dressing z sera pleśniowego. Można dodać ulubiony rodzaj sałaty. Tym razem dodałam nawet dwa liście botwiny oprócz standardowego pomidora, zielonej cebulki i pysznego sosu. Pycha! Szczególnie dobrze pasuje do mięs z grilla.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 główka zielonej sałaty, poszarpanej na kawałki
    • 2 liście botwiny, posiekane
    • 2 pomidory, pokrojone na ćwiartki
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • Dressing
    • 1/4 szklanki majonezu
    • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżka octu z białego wina
    • 1/4 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 50 g pokruszonego sera gorgonzola

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Sałatę i botwinę ułożyć w salaterce, dodać pomidora i cebulkę, wymieszać.
    2. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na dressing na jednolity sos. Polać sałatę w ilości według upodobań. Niewykorzystany dressing można przechowywać w lodówce do 2 dni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis