Żeberka w marynacie z burbonem

    Żeberka w marynacie z burbonem

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosta marynata z dodatkiem miodu, burbonu i sosu sojowego nadaje niezwykłego aromatu żeberkom. Najlepiej grillować je w całości, a dopiero później dzielić na porcje, mięso wtedy zachowa soczystość. Uwaga - łatwo się przypala!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg żeberek wołowych
    • Marynata
    • 2 łyżeczki miodu
    • 1/4 szklanki cydru jabłkowego
    • 1/4 szklanki burbonu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Żeberka opłukać. Wszyskie składniki na marynatę dobrze wymieszać.
    2. Żeberka posmarować marynatą ze wszystkich stron i odstawić na 30 minut.
    3. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Ułożyć żeberka na ruszcie i grillować po 10 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując marynatą. Uważać, żeby się nie przypaliło!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    sndras
    autor:
    0

    Fajne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Z żebrakami, jest o tyle dobrze, że można kupić mało tłuste, a reszta tłuszczyku się wytopi, więc jest to dobra potrawa na grilla dla osób z problemami wątrobowymi. W razie czego zawsze też można się nie przejadać, żeby nie było żadnych sensacji. - 31 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis