Ciasteczka muszelki

    Ciasteczka muszelki

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 15 osób

    Pyszne i proste ciasteczka z białego sera. Krążki ciasta, obtaczane w cukrze i składane dwukrotnie na pół, które po upieczeniu wyglądają jak muszelki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 400 g twarogu
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 szklanki mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • cukier kryształ do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Ser zmiksować z masłem, dodać makę (przesiać od razu do miski), proszek i sól, wymieszać na jednolite ciasto.
    3. Ciasto rozwałkować na 3-4 mm grubości. Szklanką wycinać krążki. Jedną stronę krążków zanurzać w cukrze, składać na pół (stroną z cukrem do środka). Ponownie zanurzyć w cukrze jedną stronę i złożyć jeszcze raz na pół tak, aby powstał trójkąt, lekko przycisnąć. Znów zanurzyć w cukrze. Układać na oprószonej mąką blaszce.
    4. Piec przez 15 minut na złoty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Lepiej wyglądają niż smakują - 07 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis