Zupa rosolnik

    Zupa rosolnik

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej zwykle podawana z kaszą jęczmienną. Tutaj inna wersja - z ryżem, która jest bardziej lubiana przez dzieci.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500-700 g mięsnych kości rosołowych lub mięsa kurczaka
    • 2 cebule, obrane
    • 4-5 ziaren pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • 3-4 ogórki kiszone
    • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 100 g ryżu
    • 2-3 ziemniaki
    • sól do smaku
    • kwaśna śmietana do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Mięso opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka, zalać 2-3 l wody i zagotować. Zebrać szumowinę, zmniejszyć ogień do minimum, dodać 1 cebulę, pieprz i liść laurowy. Gotować przez 1-1,5 godziny.
    2. Wyjąć mięso z garnka, obrać z kości i drobno pokroić. Drugą cebulę posiekać, a ogórki pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i ogórki. Gdy będą prawie gotowe - dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
    3. Ryż przepłukać i wrzucić do garnka z bulionem, uprzednio wyjąć cebulę. Dokładnie po 3 minutach dodać ziemniaki i mieszaninę z patelni oraz mięso. Gotować, aż ryż będzie miękki. Dosolić do smaku. Podawać z kwaśną śmietaną.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis