Potrawka z baraniny po gruzińsku

    Potrawka z baraniny po gruzińsku

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 27 osób

    Nieziemsko pyszna i aromatyczna potrawka z baraniny w Gruzji zwana "chanakhi". Zdrowa, bo pieczona w sosie własnym i pełna warzyw. Można ją również przyrządzić z wołowiny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g baraniny, pokrojonej w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 3 bakłażany, pokrojone w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 pomidory, pokrojone w plasterki
    • 1 papryka, posiekana
    • 1/2 szklanki ziół (pietruszka, koperek, bazylia, kolendra)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Do glinianego garnka wlać kilka łyżek wody i ułożyć następujące warstwy: mięso, cebulę, ziemniaki, bakłażany, czosnek, koncentrat pomidorowy, pomidory, paprykę i zioła. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Przykryć, wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni C i piec przez 2 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis