Gruziński gulasz jagnięcy

    Gruziński gulasz jagnięcy

    1polubienie
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjny gruziński gulasz z jagnięciny lub baraniny. Ziemniaki, papryka i pomidory gotowane z kawałkami mięsa i przyprawione ziołami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg żeberek jagnięcych lub baranich (może być gicz)
    • 5-6 dużych ziemniaków, obranych
    • 2 papryki, pokrojone w plasterki
    • 1 papryczka chili, pokrojona w plasterki
    • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
    • 4 duże pomidory, pokrojone w plasterki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szczypta papryczki chili w płatkach
    • 1/2 szklanki ziół (pietruszka, kolendra, bazylia, cząber, koperek)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mięso pokroić na duże kawałki, opłukać. Włożyć do garnka i chwilę podgotować.
    2. Na dnie dużego garnka ułożyć całe ziemniaki, na to warstwę papryki i papryczki chili, cebuli i pomidorów. Oprószyć pieprzem. Ułożyć warstwę mięsa na warzywach. Zalać wodą tylko tyle, aby przykryło całość i zagotować. Łyżką zebrać szumowinę z powierzchni. Gotować przez około 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania doprawić solą, pieprzem, chili i posypać ziołami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis