Rosyjska sałatka z kapusty i buraków

    Rosyjska sałatka z kapusty i buraków

    9polubień
    8godz.25min.


    Zrobione przez 14 osób

    Kolorowa i pyszna sałatka, której trudno się oprzeć! Po przyrządzeniu należy ją odstawić nawet na 24 godziny, a następnie przechowywać w lodówce. Smakuje wyśmienicie po kilku dniach.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 3-litrowy słoik

    • 2 kg kapusty, poszatkowanej
    • 2 marchewki, starte
    • 1 burak, starty
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 szkalnka octu
    • 1/2 szklanki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.25min. 

    1. Kapustę wymieszać z marchewką, burakiem i czosnkiem.
    2. W litrze wody wymieszać cukier, sól i pieprz. Zagotować, a następnie dodać olej i ocet, gotować przez 30 sekund, ale nie doprowadzić do wrzenia! Zalewą polać kapustę. Na kapuście położyć jakiś obciążnik - np. słoik z wodą.
    3. Odstawić w temperaturze pokojowej na noc. Następnie przełożyć do słoików, zakręcić je i przechowywać w lodówce.

    rada

    Często przyrządzam wersję tej sałatki z imbirem. Do kapusty tuż przed włożeniem do słoików dodaję starty świeży korzeń imbiru (2-3 łyżki na słoik). Nadaje jej on wyjątkowego aromatu.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis