Szybkie ciasto z dżemem

    Szybkie ciasto z dżemem

    5polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 46 osób

    Smaczne ciasto na każdą okazję. Można je ozdobić bitą śmietaną, kremem śmietanowym, albo kremem z serka śmietankowego.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 szklanka maślanki
    • 1 szklanka ulubionego dżemu
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • Krem śmietanowy (opcjonalnie)
    • 200 g kwaśnej śmietany 18%
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. W misce jajka utrzeć z cukrem, dodać maślankę i dżem, wymieszać. Dodać mąkę i sodę, wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Przełożyć do foremki.
    3. Piec przez 45-50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Kolor ciasta zależy od dodanego dżemu.
    4. Kiedy ciasto przestygnie, można je przekroić w poprzek na pół i przełożyć śmietanowym kremem oraz dodatkowo posmarować dżemem.
    5. Krem

    6. Śmietanę miksować z cukrem przez około 10-15 minut, na gładki krem, dodać wanilię, wymieszać i przełożyć ciasto.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis