Ciasto cytrynowe mamy

    Ciasto cytrynowe mamy

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    To jedyne ciasto, które smakuje mojemu ojcu! Mogłabym je jeść każdego dnia. Uwielbiam cytryny w każdej postaci, a to ciasto jest wyjątkowo pyszne i proste do przygotowania.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2,5 łyżeczki (7 g) suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
    • 3/4 szklanki mleka
    • 2 łyżeczki cukru
    • 200 g masła lub margaryny
    • 1 jajko
    • 2 łyżki cukru
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Nadzienie
    • 1 duża cytryna
    • 3/4 szklanki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
    2. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżeczki cukru. Odstawić na 10 minut.
    3. Rozpuścić masło lub margarynę, lekko przestudzić. W dużej misce jajko zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać przestudzone (nie gorące!) masło i rozpuszczone drożdże, wymieszać.
    4. Stopniowo dodawać mąkę i sól, wyrabiając ciasto, aż będzie jednolite i miękkie. Nie powinno kleić się do rąk.
    5. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować, podsypując w trakcie mąką, aby się nie kleiło. Jedną częścią wyłożyć tortownicę.
    6. Polać cytrynę wrzątkiem. Zetrzeć skórkę, miąższ pokroić, usuwając pestki. Zmiksować miąższ wraz ze skórką w blenderze na gładkie puree. Dodać 3/4 szklanki cukru, zmiksować.
    7. Nadzienie wyłożyć na ciasto w blaszce, przykryć drugim płatem ciasta. Skleić brzegi.
    8. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem.
    9. Piec przez 45 minut na złoty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis