Tort naleśnikowy

    Tort naleśnikowy

    7polubień
    50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Wspaniały tort zrobiony z naleśników. Warstwy przekładane słodką śmietaną i karmelem. Do przełożenia można użyć creme fraiche lub mascarpone.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 350 ml mleka
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 szczypta soli
    • 3 łyżki cukru
    • 230 ml wody
    • 2 łyżki oleju
    • 250 g mąki pszennej
    • Nadzienie
    • 250 ml kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki cukru
    • 250 g karmelu (lub np. masy krówkowej)
    • posiekane orzechy do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W misce mleko zmiksować z jajkami, wanilią, solą i cukrem. Dodać wodę i olej, zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i miksować, aż składniki się połączą.
    2. W oddzielnej misce śmietanę wymieszać z cukrem. Odstawić.
    3. Aby usmażyć naleśniki, rozgrzać małą patelnię (o średnicy 18 lub 20 cm) na średnim ogniu. Lekko posmarować olejem. Chochelką nalewać około 60 ml ciasta i równomiernie rozprowadzić na patelni. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, a brzegi będą suche, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez minutę. Smażyć tak naleśniki aż do wykorzystania całego ciasta i układać na talerzu jeden na drugim, przekładając pergaminem.
    4. Kiedy naleśniki przestygną, przekładać tort. Na pierwszym naleśniku rozprowadzić śmietanę, przełożyć kolejnym naleśnikiem i posmarować go karmelem. W ten sposób przekładać śmietaną i karmelem na przemian do wykorzystania wszystkich naleśników. Wierzch posmarować karmelem i posypać orzechami.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis