Najlepszy Strogonow

    Najlepszy Strogonow

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszny gulasz z wołowiny. Ten przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej, w której tradycyjnie do tej potrawy dodaje się kwaśną śmietanę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g polędwicy wołowej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem. Pokroić w poprzek włókien w cienkie paski o grubości 0,5 cm.
    2. Paski wołowiny obtoczyć w mące.
    3. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić mięso, smażąc przez 3-5 minut. Dodać śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody lub bulionu.
    4. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 20-25 minut. Czas gotowania zależy od mięsa, czasami potrzeba około godziny, aby zmiękło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis