Sałatka ziemniaczano-buraczana

    Sałatka ziemniaczano-buraczana

    4polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Tradycyjna sałatka jarzynowa po rosyjsku. Gotowane ziemniaki, marchewka i buraki, z dodatkiem ogórków konserwowych, w lekkim sosie z octem balsamicznym.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 małe ziemniaki
    • 2-3 marchewki
    • 2 średnie buraki
    • 3 małe ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 szczypta soli
    • 3 cebulki dymki, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić ziemniaki i marchewki, gotować, aż zmiękną, przez około 20 minut. W oddzielnym garnku gotować buraki, aż będą miękkie (przez około 30 minut). Odcedzić, przestudzić i obrać.
    2. Obrane warzywa pokroić w równą kostkę i przełożyć do miski. Dodać ogórki, skropić olejem i octem. Wymieszać. Doprawić solą, posypać cebulką. Schłodzić przed podaniem.

    rada

    Buraki barwią wszystko na czerwono, jeśli chcesz, żeby wszystkie warzywa zachowały swój kolor, należy buraki odłożyć na talerzyku i skropić oliwą z octem, a dopiero potem delikatnie wymieszać z resztą składników.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis