Zupa brokułowa z kaszą gryczaną

    Zupa brokułowa z kaszą gryczaną

    9polubień
    45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Wyjątkowo pyszna zupa z dodatkiem kaszy gryczanej, według przepisu mojej koleżanki. Gdy pierwszy raz usłyszałam o kaszy gryczanej w zupie to się skrzywiłam. Brzmiało jednak intrygująco, więc spróbowałam. Rewelacja, pod warunkiem, że kasza jest niepalona!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
    • 1 brokuł, podzielony na różyczki
    • 2 marchewki, pokrojone na kawałki
    • 1 korzeń selera, pokrojony w kostkę
    • 1 kalarepa, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżka wegety
    • 1/2 szklanki śmietany 18%
    • posiekana natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
    2. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać łyżkę wegety i gotować przez 10-15 minut. W garnuszku śmietanę rozmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dodać do zupy i wymieszać, gotować przez 1-2 minuty.
    3. Do miseczek nakładać kaszę i nalewać zupę. Posypać natką pietruszki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis