Tofu z kapustą bok choy

    Tofu z kapustą bok choy

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne danie z kuchni chińskiej nie tylko dla wegetarian. Bogate w smaki i aromaty! Tofu z powodzeniem można zastąpić kurczakiem. Najlepiej smakuje z makaronem ryżowym.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/4 szklanki sosu sojowego
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • 2 łyżki wytrawnej sherry
    • 300 g tofu, pokrojonego w kostkę
    • 3 łyżki oleju sojowego
    • 3 cebule dymki, posiekane
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
    • 1 mała cukinia, pokrojona w słupki
    • 2 główki kapusty bok choy, posiekane
    • 5 łyżek prażonych orzeszków ziemnych
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +15min. marynowanie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W misce wymieszać sos sojowy z masłem orzechowym i sherry na jednolity sos. Dodać tofu, wymieszać i odstawić na 15 minut.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę i tofu, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać cukinię i kapustę, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Przed podaniem posypać orzechami i kolendrą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis