Owocowo-pikantna potrawka z indyka

    Owocowo-pikantna potrawka z indyka

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Egzotyczna potrawka z indyka inspirowana kuchnią azjatycką. Indyk w pikantnej marynacie, podsmażony z cebulą i papryką, z dodatkiem brzoskwini i ananasa. Podawać koniecznie na ryżu!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka sosu chili
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 500 g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 1 szklanka (235 ml) gorącej wody
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
    • 2 brzoskwinie z puszki, pokrojone w kostkę
    • 4 plastry ananasa, pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W miseczce wymieszać sos sojowy z chili i pieprzem. Dodać kawałki indyka i wymieszać, aby mięso dobrze pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Na dużej patelni albo woku rozgrzać olej i wrzucić indyka, podsmażyć ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Dodać cebulę i paprykę, smażyć przez 2 minuty.
    3. W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Odstawić do przestygnięcia, a nastepnie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej na gładko. Dodać chińską przyprawę i wymieszać.
    4. Na patelnię dodać brzoskwinie i ananasy, zalać bulionem i gotować na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Podawać na ryżu, posypane pietruszką.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis