Biszkopt z jagodami

    Biszkopt z jagodami

    1polubienie
    3godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny i lekki deser na gorące popołudnie z przepisu cioci Hali. Biszkopt z jagodami i galaretką. Można dodać swój ulubiony smak galaretki.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Biszkopt
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru kryształu
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    • 2 szklanki jagód
    • 1 opakowanie galaretki wiśniowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Białka oddzielić od żółtek.
    3. Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą i jasną masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać.
    4. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 40 minut. Wyjąć na metalową kratkę do przestudzenia.
    5. Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Odstawić aby nieco przestygła, ale nie całkowicie zgęstniała.
    6. Na przestudzonym biszkopcie ułożyć warstwę jagód i zalać galaretką. Wstawić na 2 godziny do lodówki do stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis