Penne z groszkiem i ricottą

    Penne z groszkiem i ricottą

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zaskakująco smaczne danie z tak prostymi składnikami. Makaron, groszek i ricotta z dodatkiem świeżego estragonu. Polecam!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g makaronu penne
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 1 opakowanie (300 g) mrożonego groszku
    • 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki posiekanego świeżego estragonu
    • 1 szklanka ricotty o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    2. W rondelku zagotować bulion, wrzucić groszek, doprawić solą i pieprzem, i gotować na małym ogniu, aż groszek będzie miękki. Połowę zmiksować w blenderze na puree.
    3. Makaron wymieszać z groszkowym puree i całym groszkiem, dodać estragon. Podzielić na 4 miseczki i do każdej dodać 1/4 szklanki ricotty, wymieszać i od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis