Kurczak yakitori

    Kurczak yakitori

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Proste do przygotowania, ale i wyjątkowe danie tradycyjne dla kuchni japońskiej. Najlepiej podawać z ryżem i sake!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 10 drewnianych patyczków do szaszłyków
    • 4 zielone cebulki
    • 4 filety z udek kurczaka
    • 120 ml sake
    • 120 ml sosu sojowego
    • 3 łyżki mirin
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Patyczki moczyć w wodzie przez 15 minut.
    2. Cebulkę pokroić w 2,5 cm kawałki, a kurczka w 2,5 cm kostkę. Nabijać na patyczki na przemian.
    3. W rondelku wymieszać sake z sosem sojowym, mirin i cukrem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Połowę sosu odlać do miseczki i odstawić.
    4. Rozgrzać patelnię grillową i lekko posmarować olejem. Smażyć szaszłyki, często smarując sosem z rondelka, przez ok. 7-10 minut na każdą stronę. Zdjąć z patelni gdy temperatura w środku mięsa osiągnie 74 stopnie C.
    5. Podawać z odłożonym wcześniej sosem.

    rada

    Można przygotować mniejsze szaszłyki, które będą doskonałą przystawką albo przekąską na przyjęciu.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Zobacz jak to zrobić!

    Kurczak yakitori
    Kurczak yakitori

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis