Tarta z kurkami

    Tarta z kurkami

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Cała masa pysznych zastosowań w kuchni, a czemu by nie spróbować tarty?

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Spód
    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g masła
    • 1 jajko
    • 1 szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    • 2 łyżki lodowatej wody
    • Nadzienie
    • 3 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 500 g kurek, oczyszczonych i przekrojonych na pół
    • 250 ml śmietany 12%
    • 3 jajka, roztrzepane
    • 1/2 szklanki startego sera szwajcarskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

      Ciasto

    1. Mąkę wysiekać z masłem, dodać żółtko, sól, sok z cytryny, wodę i szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Nadzienie

    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić foremkę do tarty.
    4. Na patelni roztopić masło, podsmażać cebulę i czosnek przez 5 minut. Dodać kurki i smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
    5. W misce śmietanę wymieszać z jajkami, dodać ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    6. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki foremki. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez 10 minut. Następnie wyłożyć kurki z cebulą i zalać masą jajeczną. Piec przez kolejne 30 minut.
    7. Odczekać 10 minut, a następnie kroić i podawać posypane pietruszką.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis