Chłodnik z botwinki z kostkami lodu

    Chłodnik z botwinki z kostkami lodu

    1polubienie
    3godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nie ma lepszego dania na upał. Aromatyczny, pełen smaku i witamin chłodnik litewski, z dodatkiem plasterków jabłka i fantastycznie orzeźwiającymi kostkami lodu!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 szklanki bulionu warzywnego
    • 2 pęczki botwiny wraz z buraczkami
    • 3 cebulki dymki, posiekane
    • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 500 ml maślanki
    • 200 ml śmietany 18%
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 ogórki, obrane i pokrojone w półplasterki
    • 1/2 kwaśnego jabłka, pokrojonego w cienkie plasterki
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 4 łyżki posiekanego świeżego koperku
    • kilka kostek lodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.35min. 

    1. W garnku zagotować bulion.
    2. Botwinę dobrze opłukać i drobno pokroić wraz z buraczkami. Wrzucić do garnka z bulionem, dodać czosnek i cebulkę, i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż buraczki będą miękkie.
    3. W misce śmietanę wymieszać z maślanką, dodać kilka łyżek gorącej zupy i rozprowadzić. Dodać całość do garnka z zupą, wymieszać i zestawić z ognia. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawić do przestudzenia.
    4. W tym czasie z plasterków ogórka usunąć pestki, jabłko skropić sokiem z cytryny. Wrzucić ogórka i jabłka do garnka z chłodnikiem, wymieszać, dodać koperek i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
    5. Podawać z kostkami lodu, dodatkowo można posypać koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis