Ząbkowane ciasteczka truskawkowe

    Ząbkowane ciasteczka truskawkowe

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne i proste ciasteczka! To lubię najbardziej: dużo zabawy przy wycinaniu! A dzięki świeżym truskawkom zaliczają się do serii zdrowszej żywności!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 15 ciasteczek

    • 110 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru kryształu
    • 1 żółtko
    • 2 łyżeczki skórki startej z cytyny
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki posiekanych truskawek
    • 1/3 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżeczki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Dwie blaszki wyłożyć papierem pergaminowym.
    2. W misce miksować masło przez 30 sekund, dodać cukier i miksować przez kolejne 2 minuty. Dodać żółtko, skórkę cytrynową i wanilię, zmiksować. Dodać mąkę i połowę truskawek, wymieszać i rękami zarobić ciasto, aż będzie gładkie.
    3. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinać ciastka foremką ząbkowaną wielkości szklanki, a w środku każdego ciastka wycinać okrągłe małe dziurki. Ciastka przełożyć na blaszki. Piec przez 10 minut, aż będą rumiane na brzegach. Odstawić do przestygnięcia.
    4. W miseczce zmiksować pozostałe truskawki na puree. Dodać cukier puder i sok z cytryny. Przestygnięte ciastka pokropić tym lukrem i odstawić do zastygnięcia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis