Frittata z cukinią

    Frittata z cukinią

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jedna z moich ulubionych potraw na lunch - warzywa, jajka i ser zapieczone na pyszny omlet we włoskim stylu.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/4 cebuli, posiekanej
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 małe cukinie, pokrojone w plasterki
    • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
    • 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 6 jajek, roztrzepanych
    • 50 g sera feta, pokrojonego w kostkę
    • 3 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojone warzywa, doprawić papryką, pieprzem i solą i smażyć przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
    2. W misce roztrzepać jajka, dodać fetę i parmezan. Warzywa zalać masą jajeczną, równo rozprowadzić. Smażyć na średnim ogniu, lekko podważając brzegi, aż masa spłynie na dno i się zetnie.
    3. Gdy spód już się zetnie, przykryć patelnię i smażyć dalej na małym ogniu przez około 10 minut, aż wierzch przestanie być galaretowaty. Przed krojeniem odczekać kilka minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis