Ciasto truskawkowe Elizy

    Ciasto truskawkowe Elizy

    7polubień
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszne ciasto z truskawkami według przepisu siostry mojej bratowej. Zawsze się udaje: pulchne i aromatyczne.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 200 g margaryny o temperaturze pokojowej
    • 220 g cukru kryształu
    • 1 saszetka cukru waniliowego
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 5 jajek
    • 350 g mąki pszennej
    • 2 łyżki proszku do pieczenia
    • 1,5 kg truskawek, przekrojonych na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić prostokątną blaszkę.
    2. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodać skórkę cytrynową i jajka, zmiksować.
    3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy, cały czas miksując. Ciasto wyłożyć do blaszki, na wierzchu ułożyć gęsto połówki truskawek.
    4. Piec przez 40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis