Placki z cukinii i ricotty

    Placki z cukinii i ricotty

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybki sposób na smaczny obiad. Placki z cukinii krojonej w kosteczkę, z dodatkiem ricotty. Papryczka chili nadaje wyrazistego smaku.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę
    • 200 g ricotty
    • 100 g bułki tartej
    • 2 jajka
    • 2 cebule dymki, posiekane
    • 1 papryczka chili, posiekana
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W misce wymieszać cukinię z ricottą, bułką tartą, żółtkami, cebulką, papryczką i natką pietruszki. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Formować małe placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis