Pstrąg w białym sosie

    Pstrąg w białym sosie

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nie ma jak świeżo złowiona rybka, a jeszcze tak przyrządzona! Pieczony pstrąg w białym sosie, podawany na szparagach. Danie wykwintne i rozpływające się w ustach.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 sprawione pstrągi
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki roztopionego masła
    • Biały sos
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebulka dymka, drobno posiekana
    • 1/4 szklanki (60 ml) wytrawnego białego wina
    • 3 łyżki musztardy Dijon
    • 1/2 marchewki, pokrojonej w plasterki
    • 4 plasterki cukinii
    • 1 szklanka śmietany 18%
    • 10 szparagów
    • świeżo zmielony pieprz
    • Do dekoracji
    • 1 pomidorek koktajlowy, przekrojony na pół
    • 1/2 cytryny, pokrojonej w kliny
    • 2 gałązki rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Pstrąga oprószyć solą i pieprzem, posmarować roztopionym masłem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 15 minut.
    2. W międzyczasie przygotować sos: na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać wino i musztardę i zagotować, cały czas mieszając. Dodać marchewkę i cukinię, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
    3. W tym czasie, odciąć zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucić. Szparagi ugotować w wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić i rozłożyć na dwa talerze.
    4. Na szparagach ułożyć upieczonego pstrąga, polać sosem i udekorować cytryną, pomidorkiem i gałązką rozmarynu.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis