Warzywne ragout z kurkami

    Warzywne ragout z kurkami

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Moja wariacja na temat tego francuskiego gulaszu - zamiast mięsa dodałam grzyby leśne, poza sezonem można spróbować z pieczarkami.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 cebulki dymki, posiekane
    • 400 g kurek
    • 4 marchewki, pokrojone w słupki
    • 1/2 małego selera korzeniowego, pokrojonego w słupki
    • 1 kalarepa, pokrojona w słupki
    • 2 szklanki bulionu warzywnego
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 liść laurowy
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 pęczek świeżych liści szpinaku, posiekany
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • pieprz i sól do smaku
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę, dodać kurki i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając.
    2. Dodać marchewkę, selera i kalarepę. W bulionie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zalać tym warzywa. Dodać liść laurowy i czosnek, wymieszać, przykryć i dusić przez 10-12 minut.
    3. Dodać szpinak i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, i dusić przez kolejne 5 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis