Pieczony kalafior w sosie z białego wina

    Pieczony kalafior w sosie z białego wina

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nigdy bym się nie spodziewała, że kalafior może smakować tak wyśmienicie. W sosie z białego wina i anchois, posypany prażonymi orzechami włoskimi. Wykwintne!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 szklanki (100 g) orzechów włoskich
    • 1 kalafior, podzielony na różyczki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 filety anchois, posiekane
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
    • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • świeżo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
    2. Orzechy rozłożyć na blaszce i piec przez około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
    3. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 stopni C.
    4. Kalafiora wymieszać z łyżką oliwy, rozłożyć na blaszce i piec przez 30-35 minut, aż będzie rumiany.
    5. W międzyczasie w rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać czosnek i anchois, i podsmażać przez minutę. Dodać wino i gotować na małym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę.
    6. W salaterce kalafiora wymieszać z orzechami i pietruszką. Polać sosem i wymieszać. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis