Sałatka wujka Tadka

    Sałatka wujka Tadka

    10polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Właściwie to już nie pamiętam gdzie są źródła tej wspaniałej sałatki. Ale zawsze była u wujka Tadka na rodzinnych imprezach.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 jajka
    • 250 g selera korzeniowego w słoiku, odsączonego z zalewy
    • 1 puszka kukurydzy
    • 200 g szynki, pokrojonej w kostkę
    • 100 g startego sera żółtego
    • majonez
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać. Białka oddzielić od żółtek. Drobno posiekać oddzielnie białka i oddzielnie żółtka.
    2. W dużej szklanej salaterce ułożyć warstwę selera, na niej rozprowadzić odrobinę majonezu, kukurydzę, żółtka, znów majonez, szynkę, majonez, białka, i ponownie majonez. Wierzch posypać serem żółtym i wstawić na godzinę do lodówki.

    rada

    Warstwy majonezu muszą być bardzo cieniutkie, tylko tyle, aby "zlepić" poszczególne warstwy.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis