Makaron ze szpinakowym pesto

    Makaron ze szpinakowym pesto

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Uwielbiam makaron w każdym kształcie i z różnymi dodatkami. Eksperymenty to moja specjalność. Tym razem sos pesto z pestkami dyni zamiast tradycyjnych orzechów piniowych. Całkiem niezłe!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g makaronu pełnoziarnistego muszelki, świderki lub spaghetti
    • 1 szklanka uprażonych pestek dyni
    • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1,5 łyżeczki soli morskiej
    • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
    • 2,5 szklanki posiekanych liści młodego szpinaku
    • pieprz do smaku
    • 100 g sera ricotta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania.
    2. W blenderze zmiksować pestki z dyni z pietruszką, szczypiorkiem, oliwą, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli, skórką z cytryny i 1 szklanką szpinaku. Miksować, aż składniki się połączą w jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Makaron wymieszać z pesto, dodać odłożoną wodę z gotowania makaronu i dobrze wymieszać. Dodać pozostały szpinak, doprawić solą. Nakładać na talerze, a na wierzch dodać 2-3 łyżki ricotty.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis