Ciasto jabłkowo-orzechowe bez mąki

    Ciasto jabłkowo-orzechowe bez mąki

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niezwykle aromatyczny i wilgotny placek z jabłkami gotowanymi w słodkim winie. Zamiast zwykłej mąki w tym placku używamy mąki macowej.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 słodkie jabłka, pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka masła
    • 3/4 szklanki cukru kryształu
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżki słodkiego wina
    • 6 jajek o temperaturze pokojowej
    • 1 i 1/4 szklanki uprażonych orzechów pekan
    • 1/4 szklanki mąki macowej
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W misce jabłka wymieszać z sokiem z cytryny. W rondelku roztopić masło, dodać jabłka, 1/4 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu, wymieszać i podsmażać przez 2-3 minuty. Dodać wino i gotować przez kolejne 3 minuty.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z 1/4 szklanki cukru na jasną masę. Dodać jabłka, orzechy, mąkę i 1/2 łyżeczki cynamonu, wymieszać.
    4. Białka ubić na sztywną pianę z solą i pozostałym cukrem. Delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec przez 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis