Rosół wegetariański

    Rosół wegetariański

    8polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny rosół na bazie samych warzyw i aromatycznych przypraw: imbiru, tymianku, lubczyku i ziela angielskiego. Polecam nie tylko wegetarianom!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka soli
    • 250 g makaronu krajanka
    • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
    • 5-6 ziarenek pieprzu
    • 2 liście laurowe
    • 1 bulionetka
    • 2 łyżki vegety
    • 1 kostka rosołowa, warzywna
    • 2 marchewki
    • 1 por
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • 1 seler (nieduży)
    • 2 cm korzenia imbiru
    • 1 szczypa tymianku
    • 1 szczypta lubczyku ogrodowego
    • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękki. Odcedzić i przepłukać na sicie pod zimną wodą, aby się nie sklejał.
    2. W tym czasie umyć i obrać warzywa i imbir.
    3. Do 5 litrowego garnka wlać wody do wysokości 3/4. Doprowadzić do wrzenia i dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, bulionetkę, kostkę warzywną i vegetę. Gotować na dużym ogniu przez 10 minut.
    4. Dodać warzywa i imbir. Gotować przez 40 minut.
    5. Dodać szczyptę lubczyku i tymianku.
    6. Do talerzy nakładać makaron. Wlewać rosół. Wyłowić z garnka ulubione warzywa, pokroić i dodać do zupy w talerzach. Można udekorować natką pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis